Finns "Revolverskytten" i Bankomatlistorna?



Svenska Dagbladet publicerade den 2021-12-16 ett häpnadsväckande reportage "Revolverskytten som polisen aldrig hittade" om en person som tidigt i Palmemords-utredningen skickade in två tomhylsor till polisen. Men polisen lyckades aldrig identifiera vem personen var.

"Han tog på sig Palmemordet 1986 i ett brev med två tomhylsor. Men polisen hittade aldrig den anonyme brev­skrivaren. SvD har mött mannen, som ägde en magnum­revolver och har döds­hotat flera svenska makt­havare."

Jag har mini-grävt om Bankomaterna som förekommer i utredningen, och det finns ett dokument som jag funderat mycket på. Möjligen kan detta dokument få betydelse nu. Det är ett dokument från RPS/SÄK daterat 1987-03-26. Där skriver P. Waldenström att det gjorts en slagning i säkerhetspolisens register:

 "Slagning har gjorts mot tidigare översänd lista över personer vilka gjort bankomatuttag under kvällen 860228. Förekomst ej av intresse i aktuell undersökning."

Någon i Palmeutredningen hade bett SÄK att kolla i sina register. Detta då polisen tidigare begärt att få ut en detaljerad förteckning från Bankomatcentralen gällande tidsperiod 1986-02-28, kl. 20.00-24.00. Marie N på Bankomatcentralen var den som skickade fotokopia från mikrofiche till polisen. Detta uppslag i utredningen anknyter till ärende E 107, och det är Ödmark på arbetsenhet KK1 på polisdistriktet i Stockholm som upprättat PM i ärendet 1986-09-22. 

Det är följande Bankomater:

  • 3232 (Tunnelgatan/Posten)
  • 41-68-40 (Götabanken på Sveavägen 42)
  • 6145-90 (Kungsgatan-Olovsgatan/Handelsbanken) 

Därefter har polisen kontaktat bankerna SEB, SHB, GB, NB och PK, så att alla kontonummer kopplats till namn och personnummer.

Polisen tycks ha fokuserat på vilka som tagit ut pengar strax innan mordet, då dessa är hörda. De handskrivna listor polisen upprättade visar att en person som gjorde ett uttag 22.25 i PK-banken inte är hörd, men personen som tog ut pengar 22.53 är hörd. Detta förhör har beteckningen E107-6.

Polisen har förmodligen tänkt att de som tagit ut pengar strax innan mordet kan vara viktiga vittnen, alternativt intressanta i utredningen.

Det innebar säkert en del arbete att skriva ner alla uttag från de tre bankomaterna, och sen ringa runt till de olika bankerna, och införskaffa namn och personnummer utifrån kontonummer. Därefter fick polisen leta rätt på personerna.

RPS/SÄK fick alltså uppdraget att söka i sina register, ifall någon av personerna på Bankomatlistorna, fanns i de hemliga säkerhetspolis-listorna. Frågan är, gjorde RPS/SÄK sökning på alla personer som fanns med från klockan 20:00, eller fick de ett snävt urval från polisen?

Utifrån de noteringar som finns i polisens förhör och sammanställda listor, så tycks polisen ha snävat in på tiden 23.00 och 23.30. De journalremsor från Bankomaterna som finns i handlingarna, är från tiden 23.00-23.30.

Låt säga att mördaren befann sig i området tidigt på kvällen. Gärningsmannen tog kanske ut pengar från Bankomaten, prick klockan 20.00. Då är förmodligen inte gärningsmannen hörd. Det kanske inte ens gjordes en slagning på personen.

När en intressant person dyker upp, exempelvis som den person SvD skriver om, gör då polisen en kontroll i de gamla listorna från Bankomatcentralen? Är alla som förekommer i utredningen, sökbara i polisens system och i Palme-utredningens alla handlingar?

Att hitta en specifik nål bland tusentals nålar, i en höstack, är inte lätt. Finns "Revolverskytten" i Bankomatlistorna? När ett nytt personnummer nu finns, så är det betydligt lättare att gå tillbaka och kontrollera.

Det kan finnas fler liknande listor i polisens utredning. Låt säga att polisen finkammade information om hotellbokningar, vem som köpte tågbiljetter, flygbiljetter, färjebiljetter, eller vem som parkerade fel under den aktuella veckan. Även om listorna undersöktes på 1980-talet, så kan det vara först nu polisen kan hitta rätt nål. Det behöver inte nödvändigtvis vara "Revolverskytten", det kan vara "Skandiamannen", eller någon annan person som poppat upp i ett senare skede i utredningen, som plötsligt dyker upp med ett Bankomat-uttag under mordkvällen, eller ett betalt hotellrum.

Arto Valtonen


RPS/Säk gjorde 1987 en slagning i sina register på Bankomatkunder.

Handskrivna listor på de som tog ut pengar, och vilka av dessa som förhördes.


PK-banken. Ovisst om dessa Bankomatkunder kontrollerades av RPS/Säk. 


SEB. Vad döljs bakom det maskade?


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bankomat-tiden som blev "otjänlig" då Olof Palme mördades